VINKOVCI-Objavom popuštanja mjera sprječavanja širenja COVID-19 bolesti u Teniskom klubu ‘’Vinkovci” su ostali zatečeni, ali  i jako razočarani.

Predsjednik kluba Mario Brkić u više navrata je tražio mogućnost popuštanja,  jer Teniski klub Vinkovci ima dvoranu koja se prostire na 3000 kvadrata.

Posljednji dopis je upućen prema Nacionalnom Stožeru u kojem se navodi:

–          Dvorana je namijenjena isključivo za igranje tenisa (NIJE multifunkcionalna-višenamjenska)

–          Podloga je tenisit (zemlja)

–          Površina dvorane iznosi gotovo 3 000 m2

–          Volumen cjelokupne dvorane iznosi oko 25 000 m3

–          Površina, broj metara kvadratnih, po korisniku iznosi oko 200 m2

–          U dvorani NE POSTOJI sanitarni čvor, WC, kupaonica, kafić.

Sve navedeno te činjenica kako je tenis beskontaktni sport kazuje da je vjerojatnost transmisije korona virusa u našim prostorima iznimno niska.Iz svega nabrojanog jasno je vidljivo da nijedna teretana, fitnes centar ili kasino, pa čak ni balon u kojem je ranije dopušteno igrati tenis, nema ni približne uvjete kakve imamo mi.

Županijski stožer Civilne zaštite podržao je zamolbu našeg kluba, no Odluku o igranju donosi Nacionalni stožer koji se očitao u tekstu ispod.

ODGOVOR NACIONALNOG STOŽERA :

Treniranje je dopušteno u balonima, a ne u dvoranama jer je mogućnost prijenosa virusa u balonima puno manja nego u dvoranama.  Baloni, u pravilu, imaju veći volumen od sportskih dvorana jednake površine, a dodatni čimbenik koji smanjuje rizik od širenja virusa je ventiliranost prostora, tj. izmjena zraka.

Naime, dio zraka koji se konstantno upuhuje u balon konstantno izlazi iz balona te je uobičajena izmjena zraka u balonu 20.000 do 100.000 kubnih metara zraka na sat, ovisno o veličini balona, tj. sav volumen zraka se izmijeni u vremenskom razdoblju  od sat i pol do najviše tri sata.

Zbog toga je za sada u sportskim balonima treniranje dopušteno samo beskontaktnim pojedinačnim sportovima.